
Όταν ένας πρώην μας χτυπά την πόρτα… της σχέσης!
Η εμφάνιση ενός πρώην, συχνά μπορεί να πυροδοτήσει μία κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από ποικίλα συναισθήματα, όπως φόβος, άγχος και ανασφάλεια από την πλευρά του συντρόφου που συνειδητοποιεί ότι απειλείται από ένα τρίτο πρόσωπο, ενώ ο θυμός και η ζήλεια εναλλάσσονται μπροστά σε μια ενδεχόμενη διεκδίκηση και απώλεια του συντρόφου. Βέβαια, τα συναισθήματα αυτά μπορεί να είναι πιο έντονα σε σχέσεις οι οποίες δεν έχουν δοκιμαστεί μέσα στο χρόνο. Η επικοινωνία ενός συντρόφου από το παρελθόν, φέρνει τρικυμία στο ζευγάρι, ενώ συχνά ο/η σύντροφος μπορεί να αποκρύψει το γεγονός, μη θέλοντας να δώσει έκταση ή φοβούμενος τις αντιδράσεις του συντρόφου…
Ενδέχεται, λοιπόν, να υπάρξουν προστριβές μιας και η εμπιστοσύνη μέσα στο σχεσιακό πλαίσιο είναι ένα αγαθό το οποίο αναπτύσσεται και οργανώνεται σταδιακά. Παρ ’όλα αυτά, το πώς το ζευγάρι θα διαχειριστεί την επικοινωνία του τρίτου προσώπου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αποφυγή εντάσεων και την συνέχεια της σχέσης. Οι τρόποι συμπεριφοράς και οι αντιδράσεις απέναντι σε ένα απειλητικό ερέθισμα μπορεί να ποικίλουν, μιας και το δυναμικό μιας σχέσης αλλά και η ψυχοσύνθεση του ατόμου διαφέρουν.
Πώς, λοιπόν, οι σύντροφοι μπορούν να διαχειριστούν αυτήν την κατάσταση, προκειμένου να μην υπάρξουν προστριβές;
Αρχικά, το ζευγάρι θα πρέπει να αποδεχτεί το γεγονός αυτό και οι αντιδράσεις τους θα πρέπει εμπίπτουν μέσα σε ένα πλαίσιο ουσιαστικής επικοινωνίας και ενεργητικής ακρόασης, ώστε να ενισχύσουν την προσαρμοστικότητα, η οποία είναι αναγκαία στις εξωτερικές απειλές της σχέσης. Πολλές φορές, οι σύντροφοι μιλούν χωρίς να ακούν, αρνούμενοι την ύπαρξη ενός προβλήματος, το οποίο ενδέχεται να «στεγνώσει» συναισθηματικά τη σχέση. Μέσα από μία ανοιχτή, ειλικρινή συζήτηση δίνεται η δυνατότητα ο κάθε σύντροφος να εκφράσει τα συναισθήματα που κυριαρχούν, μειώνοντας τις πιθανότητες για περιστατικά που ενέχουν την αλληλοχρέωση, αυτοκατηγορία, αισθήματα αναξιότητας και ανεπάρκειας.
Ένα δεύτερο βήμα προκειμένου να προστατέψει το ζευγάρι τη σχέση του είναι η οριοθέτηση ως προς το τρίτο πρόσωπο. Ο σύντροφος είναι σημαντικό να καταστήσει σαφές ότι έχει προχωρήσει συναισθηματικά, προστατεύοντας τη σύντροφο και τη σχέση του.
Επιπρόσθετα, κρίνεται ζωτικής σημασίας για τη συνοχή της σχέσης να αποφευχθούν λεπτομέρειες γύρω από το παρελθόν της σχέσης του συντρόφου με το τρίτο πρόσωπο.
Συνοψίζοντας κατανοούμε πως είναι σημαντικό για τους συντρόφους να συμφωνήσουν στην τήρηση μιας κοινής στάσης, ως την απόλυτη έκφραση μιας συμμετοχικής πορείας, ούτως ώστε να εκπέμψουν ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι στο τρίτο πρόσωπο. Μια δυνατή σχέση που στηρίζεται στην ειλικρίνεια, στην επικοινωνία και την αλληλοκατανόηση είναι σε θέση να ξεπεράσει οποιαδήποτε κρίση έρχεται και χτυπά την πόρτα. Το «εγώ» και «εσύ» όταν δεν είναι «εμείς» κάνει μια σχέση πιο ευάλωτη απέναντι σε εξωτερικούς κινδύνους.
Παπαδόπουλος Περικλής
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής CBT
Related Posts
Απιστία και ερωτική ζήλεια: Υπάρχει συσχέτιση;
Για να κατανοήσουμε τη συσχέτιση μεταξύ ερωτικής ζήλειας και απιστίας θα πρέπει...
Ερωτική ζήλεια: «Το τέρας με τα πράσινα μάτια…»
Η ζήλεια ή ζήλια (jealousy) μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο ορίζεται ως μια...